Noč branja

Noč branja – po poteh biografij, kriminalk in vzponov na najvišje vrhove sveta

Letošnja noč branja je za bralce Finžgarjeve bralne značke potekala v petek, 12. aprila 2024. Na dogodek smo povabili pisatelja, novinarja in plezalca Tadeja Goloba, ki se je z veseljem odzval in nam predstavil svojo poklicno, ustvarjalno in plezalno pot. Njegovo življenje in dela so učenci spoznali ob pogovoru s knjižničarko Polono Kos in slovenistkama Metko Jerman in Lidijo Skoporec Knafelj. Tadej Golob, naš najvidnejši pisec kriminalnih romanov, nam je pripovedoval, zakaj je začel pisati kriminalne romane ter kako so nastajale njegove prve biografije o Petru Vilfanu, Mileni Zupančič in drugih znanih Slovencih. Prav tako je pripovedoval o svojih plezalskih in alpinističnih vzponih na najvišje vrhove sveta, o občutkih in mislih, ki se mu porajajo takrat in kako se je marsikatera tura pogosto spremenila v avanturo. Učenci so si pred srečanjem s pisateljem Tadejem Golobom ogledali gledališko predstavo Škrat Kuzma, ki so jo pripravili učenci 4. in 5. razreda pod mentorstvom gospe Katje Lah in Mojce Velepec. Večer smo nadaljevali z večerjo, na kateri smo si sami pripravili palačinke in se potem pogovarjali o prebranih knjigah ter drug drugemu predlagali, katere knjige so še zanimive za branje. Večer smo zaključili v mali telovadnici, kjer smo brali in se igrali družabne igre ter prespali v spalnih vrečah. Zjutraj smo imeli telovadbo in zajtrk, učenci pa so napisali tudi svoje vtise o že šesti noči branja.

Lidija S. Knafelj

Res smo se imeli zelo lepo. Bilo je predvsem zabavno, še sploh ko smo predstavljali knjige. Tudi pogovor z gostom je bil zanimiv. Res se je splačalo potruditi prebrati vse knjige. Zagotovo bom naslednje leto ponovila.

Špela Fliser

Noč branja je bila nepozabna izkušnja. Najbolje je bilo, ko smo pekli palačinke.

Marcel Gregorič

Noč branja je bila zelo zabavna, poučna in zanimiva. Naslednje leto bom to z veseljem ponovila. Priporočam vsem učencem zadnje triade.

Zoja Zupan

Noč branja mi je bila zelo všeč zaradi vsebine. Tadej Golob je bil odličen gost.                                                                                              Lovro R.

Bilo mi je zelo všeč, izvedeli smo veliko o gostu Tadeju Golobu. Hrana je bila zelo dobra.

Aljaž Bergelj

Bilo je zelo zabavno. Najbolj to, da smo predstavili vsak svojo knjigo. Hrana je bila zelo dobra, tudi Tadej Golob je bil zanimiv.

Jernej Hlebanja

Bilo mi je zelo všeč. Komaj čakam že naslednje leto. Zanimivo je bilo, ko smo se pogovarjali s Tadejem Golobom in izvedeli več o njegovem življenju. Z veseljem bi ta dan ponovila.

Taja Resnik

Ta noč je bila super. Imeli smo dobrega in zanimivega gosta. Vse je bilo zabavno. Definitivno priporočam drugim.

Anže Klinar

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost