Spomladanska ekskurzija 6. razredov

Izpred šole smo se v petek, 3. junija 2016, šestošolci in naši razredniki že zgodaj zjutraj odpeljali na spomladansko ekskurzijo. Bila sem navdušena, kaj bomo spet videli in se novega naučili.

Najprej smo prispeli v Črno vas na Ljubljanskem barju, kjer smo si ogledali cerkev sv. Mihaela. Učitelj nam je povedal, da ta cerkev pripada rimsko-katoliški cerkvi in spada pod župnijo Barje-Ljubljana. Cerkev je bila zgrajena po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika v letih med 1937–1939 na pobudo trnovskega župnika Frana Saleškega Finžgarja, ki izvira iz naše vasice Doslovče. Cerkev je kamnita, notranjost pa je v večjem delu iz lesa.

Pot smo nadaljevali po Ljubljanskem  barju in kmalu prispeli v Rašico, rojstno vas Primoža Trubarja. Tam smo se razdeli v dve skupini. Naš razred je najprej začel z izdelavo miniaturne srednjeveške knjižice. To delo mi je bilo zelo všeč in tudi sama knjižica mi je precej dobro uspela. Po menjavi skupin smo odšli na predstavitev Trubarjeve domačije. Tamkajšnji vodnik nam je povedal, da se je v tej hiši leta 1509 rodil Primož Trubar, naš velik mož, avtor prvih dveh slovenskih knjigi Abecednik in Katekizem. Pokazal nam je tudi mlin in žago ter še nekaj zanimivosti iz tistih časov.

Polni novih vtisov in doživetij smo pot nadaljevali do Cerknice, kjer smo imeli kosilo. Vožnja do tja je bila kar dolga, zato smo prišli že pošteno lačni. A ekskurzije potem še ni bilo konec, saj smo po kosilu imeli še predstavitev Cerkniškega jezera. Izvedeli smo, da je to jezero presihajoče in leži na južnem delu Cerkniškega polja, ki je največje kraško polje. Omenjeno jezero je največje v naši državi. Ogledali smo si še maketo presihajočega jezera in za konec dobili posladek. Z vozom smo se peljali po jezeru. Bilo je nepozabno. Nato smo se polni novih doživetij, a malce utrujeni, odpravili domov.

Ta ekskurzija mi je bila zelo všeč, saj sem se veliko naučila in videla veliko lepih stvari, ki jih naša Slovenija nedvomno ima.

 

Hana Eržen, 6. b

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost