Ogled filmskega studia Koyaa in obisk mednarodnega festivala animiranega filma

Učenci 8. razreda, ki obiskujemo izbirni predmet multimedija, smo 8. 12. 2016 skupaj z našo mentorico Andrejko Kramar, odšli v Ljubljano. Ob 8. uri smo se najprej odpeljali na Viba film, kjer smo si ogledali filmski studio Koyaa. To je studio kjer delajo kratke lutkovne animirane filme Koyaa. V studiu nas je sprejel režiser Kolja Saksida, ki nam je predstavil risanke Koyaa. Trenutno sta posneti in se predvajata le dve. Posneli pa so še šest delov, ki se bodo v drugem letu predvajali na različnih festivalih, pa tudi na RTV Slovenija. Z ekipo so nam najprej razložili kako take risanke nastanejo, v katere kategorije se delijo in kako velika ekipa je potrebna za tak film. Ogledali smo si tudi lutke in glavnega junaka ter sceno, ki nas je povsem očarala, saj je vse narejeno ročno. Na koncu smo posneli še kratek film. Za 1 sekundo takega filma je potrebno 25 fotografij. Iz dobri 200 slik smo naredili približno 6 sekundni film – z avtom smo se zapeljali po dvorišču, naredili dva kroga in avto bočno parkirali poleg hiše. Bili smo navdušeni.

multi 2

Po malici smo odšli v Kinodvor. Udeležili smo se Slonovega tekmovalnega programa animiranih filmov. Tekmovalni program je bil mednarodno obarvan in je prikazal 10 kratkih animiranih filmov, ki so bili posneti v različnih krajih po Evropi. Na festivalu je bil predstavljen tudi slovenski film Podlasica. Spoznali in pogovarjali smo se tudi z režiserjem in animatorko tega filma, ki sta nam ta kratek film še bolj približala.

multi 1

Vsi smo bili nad filmi navdušeni in smo jih gledali čisto drugače, kot pred današnjim odhodom v Ljubljano. Dan je bil čudovit in bi ga radi še kdaj ponovili.

    Lara Repe, 8. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost