Branje kot resnično potovanje

Letošnje bralce Finžgarjeve bralne značke od 6. do 9. razreda je v aprilu obiskala Neli Kodrič Filipić. Uveljavljena slovenska pisateljica je avtorica mnogih romanov za mlade: Krive so zvezde, Solze so za luzerje, Na drugi strani, TITA@boginja.smole.in.težav.si, Kaj ima ljubezen s tem, Punčka in velikan. Neli o svojem pisanju pravi takole: »Največ zamisli za pisanje dobim, ko o pisanju sploh ne razmišljam. Pridejo kar tako, padajo z neba, v odprti lijak na glavi in se zlivajo navzdol do prstov, ki nervozno čakajo na tipkanje … da se bo njihova nekoliko lena šefica spravila k pisanju.«

Učence OŠ Žirovnica je Neli Kodrič Filipić presenetila s popolnoma izvirno predstavitvijo svojega dela in življenja. K nam je prišla kot Pepelka oz. čistilka, ki je zaposlena pri pisateljici Neli Kodrič Filipić. Tam pisateljici čisti prostore, medtem ko njena avtorica razmišlja, kako bi za Pepelko napisala novo boljšo zgodbo. Seveda so avtorici morali na pomoč priskočiti tudi naši učenci, tako je nastala sodobna zgodba za čistilko Pepelko. Učenci so na predstavitvi spoznali različne literarne junake, ki lahko izstopijo iz literarnih zgodb in ponovno zaživijo novo življenje v drugih literarnih delih. Podobno zgodbo najdemo v romanu Neli Kodrič Filipić z naslovom: 49:03:39. Tudi tu namreč spoznamo, kako lahko literarni junaki vplivajo na naše resnično življenje.

Prav gotovo drži, da se vsak človek po branju knjige vsaj malo spremeni, saj odpotuje v nov svet in doživi nekaj, česar prej ni poznal. Podobno se nam je vsem zgodilo po predstavitvi Neli Kodrič Filipić – bili smo del nekega doživetja, ki nas je spremenilo in obogatilo.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost