Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 17. 11. 2023, smo na OŠ Žirovnica izvedli tradicionalni slovenski zajtrk. Otrokom smo ponudili polnozrnati kruh, ki nam ga je zagotovilo podjetje Zdrav obrok B-forma d. o. o, maslo in mleko smo dobili od kmetije Žgajnar, domači med in jabolka iz kmetije Matijovec.

V tednu pred petkom smo za kosilo pripravljali tradicionalne slovenske dobrote. Jedli smo kislo zelje, matevža, pečenice, obaro z orehovo potico. Osrednja tema, ki  smo jo tokrat posebej izpostavili, je kruh. Vodil nas je slogan: »Kruh za zajtrk – super dan!«

Na letošnjem plakatu je bila upodobljena ilustracija slikarke Ančke Gošnik Godec iz pravljice Bogata in uboga sestra. Pravljico smo si prebrali in razvil se je prijeten klepet o vrednotah, na katere pravljica opozarja. Poslušali smo tudi izjavo 96-letne avtorice ilustracije, ki je govorila o pomenu kruha in žitnih izdelkov iz časov, ko je bila še otrok. Pogovor je nanesel tudi na odnos do hrane, do spoštovanja in ustreznega ravnanja s hrano. Učenci so izdelali tudi likovne in literarne izdelke na temo kruha in žitnih izdelkov.

Otroke v vrtcu so obiskali tudi čebelarji in gospod župan Leopold Pogačar.

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost