Intervju s Tinkaro Kovač

E-naslov primorske pevke Tinkare Kovač sem našla v reviji PIL, ker je zelo zanimiva oseba, sem jo intervjuvala preko g-maila. Tinkara je bila zelo vesela in je z veseljem odgovorila na vprašanja.

 

1.) Mi lahko poveš kaj o tvojem otroštvu: kdaj si se rodila, v katerih šolskih predmetih si najbolj uživala, kdaj si začela prepevati? Rodila sem se v Kopru. Otroštvo sem preživela v kraju Dekani, tam sem tudi obiskovala osnovno šolo. Bila sem zelo priden otrok, v šoli sem od prvega do zadnjega razreda izdelala vsako leto z odlično oceno, bila sem zlati bralni značkar, imela sem mnogo priznaj s področja tekmovanj in slovenščine, vesele šole, angleščine in matematike. Obenem sem obiskovala tudi glasbeno šolo, v kateri sem imela tudi vse vedno odlično. Moja mama je večkrat rekla, da sem idealen otročiček. Meni pa vse to sploh ni bilo težko, uživala sem v knjigah, učenju in raziskovanju sveta. Glasba pa je bila že od malega moj konjiček.

2.) Si pevka. Kdaj si napisala svojo prvo pesem? Kakšen je bil naslov? Ena med mojimi prvimi pesmimi je pesem z naslovom Odločitev, za katero sem napisala del glasbe, ko sem bila stara trinajst let, pred tem pa sem pisala poezijo. Na moji profesionalni glasbeni poti pa je bilo eno od prvih besedil za pesem Grem, na katerega in katero sem še danes zelo ponosna.

3.) Stala si tudi na odru Evrosonga. Kako si se počutila? Kaj pa misliš o Maraayi, ki je Slovenijo zastopala letos? Evrosongovski oder je res nekaj posebnega zaradi svoje velikosti in tehnologije. Z glasbenega vidika ni stati na njem tak užitek, saj se poje na vnaprej posneto glasbeno matrico. Vesela sem, da smo tudi letos šli v finale. To je dobra popotnica za Slovenijo za naprej.

4.) Pesmi poživiš z igranjem prečne flavte. Kdo te je za to navdihnil? Kolikokrat na teden jo vadiš? Tudi sama sem 4 leta vztrajala pri igranju flavte, zato me zanima tudi, kdaj si jo začela igrati. Najprej sem pri sedmih letih igrala dve leti blok flavto, potem sem začela prečno igrati pri devetih. Opravila sem osem let osnovne glasbene šole, potem sem v štirih letih diplomirala na konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu. Flavto igram torej že 28 let. V zlatih časih igranja nanjo sem na dan vadila tudi po 12 ur. Za to me je navdihnil leader skupine Jethro Tull, rock flavtist Ian Anderson.

5.) Kaj pa o tvojih načrtih za prihodnost? Načrtuješ kaj velikega? Veliko stvari načrtujem, med pomembnejšimi v prihodnjem letu bo nastop na Slovenski popevki v februarju z Aniko Horvat, mojo prijateljico in kolegico. 6. maja v prihodnjem letu bom imela koncert v Cankarjevem domu, na isti dan bom izdala nov album. Prav v tem tednu pa sem izdala novo pesem z naslovom Pesem zate, ki sem jo posnela v sodelovanju s skupino Perpetuum Jazzile.

 

                                                                                           Helena Tolar, 8. A

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost