Noč z Andersenom 2016 v knjižnici Antona Tomaža Linharta

Tako, za nami je enajsta »Noč z Andersenom«. Pridružili smo se 1.631 knjižnicam in šolam na Češkem, Slovaškem, Poljskem, Hrvaškem, v Avstraliji, Grčiji, Španiji, Švici, Novi Zelandiji, Avstraliji, ZDA, Keniji in drugod po svetu. In v tej noči je po svetu bedelo kar 95.000 otrok in odraslih. Podatki še niso dokončni, so z domače spletne strani s same noči, saj končnega poročila še ni.

Noč smo preživeli v knjižnici in imeli smo se super. Vse »dokaze«, kaj smo počeli, kako super je bilo, smo vestno beležili – posneli smo cel kup fotografij, samo dogajanje pa predstavili s t. i. »showom«.

Sodelovalo je 12 otrok in sedem knjižničarjev, pridružili so se nam tudi gostje. Otroci so stari 12, 13, 14 in 15 let, kar pomeni, da so učenci tretje triade, dva izmed njih sta učenca Osnovne šole Antona Janše, ki je šola za otroke s posebnimi potrebami. Virozica gripozica nam je ponagajala že pred samim začetkom: v posteljo je položila nekaj udeležencev. Doma so iz različnih krajev občin Radovljica, Bled, Bohinj in Gorje, ena pa je iz občine Žirovnica, obiskuje pa knjižnico v Begunjah. Učiteljica iz Osnovne šole Antona Janša je bila z nami že sedmič, učitelj drugič in to, ali bosta z nami naslednje leto, ni vprašanje, ampak tradicija. Pridružila sta se nam tudi manekenka Eva Vidic in maneken ter pisatelj Luka Poklukar, pri branju posalnice pa še Katja in Lindomar Koblar Sales. Vso noč sta bila z nami tudi  novinarka RTV Slovenija Tanja Mojzer in snemalec Samo Finžgar.

http://otroski.rtvslo.si/bansi/avacc/media/play/id/174398521
Dogajalo se je veliko. Najprej smo poskušali ugotoviti, kdo je kdo. Ker vse počnemo malce drugače, smo se tudi spoznavali tako. Najprej smo izpolnili vprašalnik in poskušali ugotoviti, kdo je tisti, ki ga je izpolnil. Nadvse zanimivi so bili odgovori na vprašanja: od doma ne grem brez …, obožujem …, znam …., rad(a) bi bil(a) …, moj gost na večerji bi bil … Peter Prevc je bil najbolj zaželen gost, ne bi pa se branili niti princa na belem konju! In kaj vse smo hoteli postati: celo morska deklica. Vsaj temu se je želja takoj izpolnila, saj smo se slikali kot morske deklice. In tudi narisati se je bilo potrebno. Če nikakor ni šlo, barva las je razblinila vse dvome. Tako smo se spoznali.

Udeleženci smo nato predlagali svoje superknjige. In res ima vsak svojo in naši bralni okusi so zelo različni.

Ker je to »Noč z Andersenom«, smo se priključili branju zgodb ob rojstnem dnevu H. C Andersena in svetovnem dnevu otroške literature »Nekoč je …«. Letošnjo poslanico je pripravila Brazilska sekcija IBBY in govori o deklici Luisi, ki prvič pride v knjižnico in si lahko sposodi le eno knjigo … Katja in Lindomar Koblar Sales, slovensko-brazilski par, sta bila naša gosta in sta nam o Braziliji povedala marsikaj zanimivega, pokazala čudovite fotografije, zlasti ob slikah dolgih peščenih plaž smo globoko zavzdihnili. Kar sapo pa nam je zaprlo, ko sta govorila o brazilskih knjižnicah: v šolah jih ni, splošne pa so posejane precej na redko, predvsem so v mestih in to v bogatejših delih. Dostopnost je torej slaba, knjige pa so tudi drage. Lica so se nam razjasnila, ko smo si ogledali nekaj knjig, ki sta jih prinesla s sabo, še bolj pa, ko nam je Lindomar prebral pesem Moja ulica v portugalščini in povedal, o čem govori: o deklici, ki razmišlja, kaj vse bi lahko bilo na njeni ulici. Pogledali smo še brazilske knjige, zlasti pravljice, prevedene v slovenščino: tudi teh je kar nekaj. Nismo jih brali, jih pa bomo. Tako kot bomo prebrali Prigode Grdinice in njenih prijateljev: prva velika avantura, avtorja Luka Poklukarja. Kako ponosni smo, da je bil z nami in nam je povedal, kako jo je pisal in zakaj (za nečakinjo). Zlasti pa smo našpičili ušesa, ko nam je pripovedoval o Grdinici, ki ni lepa, je pa dobra in lahko izpolni željo, če jo s palcem gladiš po trebuščku in če si zaslužiš, da ti željo izpolni … In komaj čakamo, da napiše še kakšno pravljico, saj jih, kot je dejal, še veliko nosi v svoji glavi.

Letos mineva 180 let odkar je H. C. Andersen napisal pravljico Mala morska deklica. Tokrat nismo brali, ampak smo si ogledali film. Poskušali smo pričarati še vzdušje kinodvorane: imeli smo coca colo in pico (namesto kokic), torej filmski večer z večerjo.

To je bila uvertura k »ustvarjalnemu« dosežku: Eva in Luka sta nam povedala, kako je, če si manekenka ali maneken: o hoji, tudi v za nekaj številk premajhnih čevljih in čevljih s strašno visokimi petami, o friziranju, preoblačenju, zanimivih kreacijah, hoji po modni pisti … Same zanimive stvari. In vse to smo s pridom uporabili: vsak si je iz kosov blaga, trakov, nakita … ustvaril svojo kreacijo. Kreacije so bile super, kreativna imena zanje pa tudi: Rambo v ženski preobleki, Tema z rdečimi štikli, Zadnja gorjanska moda, Ujeta roparja, Zelena čarovnica … Hoja v visokih petah ni bila problem, zlasti za fante ne (se splača pogledati fotografije na naši domači strani!), huje je bilo s prevelikimi ali premajhnimi čevlji z visokimi petami. Smo pa poželi veliko smeha, odobravanja in aplavza, ko smo, sicer brez rdeče preproge, zjutraj na zaključni prireditvi izvedli modno revijo.

Karaoke so bile nekaj posebnega: peli smo znane pesmi znanih avtorjev in prepevali bi še in še … Tudi ustvarjali smo: porisali smo majice, reševali smo nagradno križanko (hvala gospodu Marjanu Staretu, ki jo je prav za to priložnost sestavil). Celo na sprehod po Radovljici smo šli. In se ustavili na čudovitem zajtrku, ki so nam ga pripravili v Gostilni Lectar. In noč je bliskovito minevala. Komaj smo utegnili pripraviti razstavo (na ogled je do konca meseca) in vse potrebno za sprejem gostov, kajti v soboto zjutraj (2. 4. 2016 ob 9.00) smo predstavili »Noč z Andersenom« obiskovalcem.

In ponosni smo, da nas vsako leto »Noč z Andersenom« prebedi malo več, ne le v Evropi, pač pa tudi po svetu in predvsem doma. V Sloveniji smo tokrat bedeli v Knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica že enajstič, osmič v Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje in OŠ Rinža Kočevje, šestič v OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled; čertič v OŠ Toneta Čuferja na Jesenicah in OŠ Stara Cerkev in drugič, vsaj kar mi vemo, v Knjižnici Rogaška Slatina, Knjižnice Pavla Golie Trebnje, OŠ Frana Saleškega Finžgarja, OŠ Prežihovega Voranca Jesenice  in OŠ Ivana Babiča – Jagra, Merezige, prvič pa v OŠ  Staneta Žagarja Lipnica.

Da smo se res imeli super, tako otroci kot mi, dokazuje tudi naša odločitev: »Noč z Andersenom« leta 2017 v naši knjižnici bo! Dvanajstič! In upamo, da še kje. Pa super je, ker že vemo, kdaj bo: 31. 3. 2017.

Še več pa naši domači strani: www.rad.sik.si.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost