Kulturni dan šestošolcev

V začetku oktobra, 7. 10. 2015, so imeli šestošolci kulturni dan. Pot jih je vodila v Ljubljano, kjer so obiskali Narodni muzej Slovenije in Cankarjev dom. V Narodnem muzeju so izvedeli vse o neandertalčevi piščali iz Divjih bab. Imeli so tudi delavnico, na kateri so izdelali puščice. V Cankarjevem domu so učenci prisluhnili simfonični matineji Glasbene mladine Slovenije z naslovom Tolkala v orkestru. Učenci so bili navdušeni tako nad izvajalci kot tudi nad programom.

Izvajalci:
Orkester Slovenske filharmonije
Slovenski tolkalni projekt

Dirigent: Simon Dvoršak
Povezovalec: Franci Krevh

VTISI UČENCEV

“Ogledali smo si nastop simfoničnega orkestra z naslovom Tolkala v orkestru ali Kaj bi orkester brez tolkal. Za uvod smo poslušali glasbo, ki je na začetku pri veliko filmih (20th). Bilo je bolje kot po televiziji. Zelo všeč sta mi bili  skladbi Tiskalni stroj in Bolero. Bilo je enkratno. Vsi so se zelo potrudili in verjamem, da so morali vsi zelo, zelo veliko vaditi. Koncert je bil prečudovit in prehitro ga je bilo konec.” (Neža Babič, 6. A)

“Obiskali smo Narodni muzej, kjer smo o prazgodovini izvedeli zelo veliko. Prav tako o piščali, narejeni iz živalske kosti, s skoraj štirimi luknjami. Našli so jo v jami pod Babjim zobom. Uporabljal jo je jamski človek. Potem smo šli v Gallusovo dvorano, kjer so nam pripravili čudovit koncert. Na koncertu so nastopali glasbeniki, ki so igrali na različna glasbila (tolkala, pihala, godala). Najbolj mi je bila všeč glasba na začetku, ki sem jo slišal tudi pri mnogih filmih. Od nastopajočih mi je bil najbolj všeč Dejan, ki nas je zabaval in znal igrati na skoraj vsako tolkalo, ki smo ga spoznali. To so bili različni bobni, činele, pavke, ksilofon, metalofon in triangel. Izlet je bil res fantastičen in upam, da ga bomo še kdaj ponovili.” (Filip Madon, 6. A)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost