[et_pb_section fb_built=”1″ theme_builder_area=”post_content” _builder_version=”4.17.3″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.17.3″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column _builder_version=”4.17.3″ _module_preset=”default” type=”4_4″ theme_builder_area=”post_content”][et_pb_toggle title=”Prvi debatni turnir” _builder_version=”4.17.3″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

V soboto, 15. oktobra 2022, je 10 debaterjev iz OŠ Žirovnica, skupaj z mentorico Metko Jerman odšlo na prvi debatni turnir v Domžale. Odpeljal nas je hišnik Janez in prijazna Lizina mamica. Trije debaterji so se udeležili turnirja, sedem pa jih je odšlo na delavnice za začetnike.

Ekipa Sončni Stol, ki so jo sestavljali Taja Prešern, Timotej Martinčič in Nina Kramar, so v dveh krogih debatirali na debatno trditev: Ta zbor verjame, da je pravica do zasebnosti bolj pomembna od pravice javnosti do informiranosti. V prvem krogu so trditev negirali in debato izgubilo, v drugem krogu pa so zmagali. Po okusnem kosilu se je ekipi pridružila Mojca Možina in zamenjala Timoteja, ki je bil prvič na turnirju in je bil vesel, da se je lahko udeležil delavnic. Razglasili so novo impromptu debatno trditev, ki se je glasila: Gore so boljša počitniška destinacija kot morje. V eni uri so debaterke morale pripraviti govore in poiskati argumente PROTI tej trditvi. Tudi to debato so zmagale. Njihovega uspeha smo bili vsi zelo veseli, še posebej, ker sta Taja in Timotej prvič debatirala.

Vtisi udeležencev

Taja: Pred mojim 1. govorom sem bila zelo živčna, a ko sem začela govoriti, sem se zelo sprostila. Ko smo gladko zmagale tretjo debato, sem bila zelo vesela. Izkušnja je bila neverjetna.

Timotej: Všeč mi je bilo, da se je veliko učencev udeležilo tekmovanja, zaradi česar je bilo vse skupaj še bolj zabavno. Na delavnicah sem se naučil veliko novih stvari o debati. Všeč mi je bilo tudi, da so sodniki povedali kritiko.

Nina: Meni se je turnir zdel zelo sproščen, saj sem šolo že poznala. Zelo mi je bilo všeč.

Mojca: Na debati mi je bilo zelo všeč, saj smo bile v ekipi tri punce, ki se zelo dobro razumemo in smo bile zelo sproščene. Veliko smo se zabavale. Res je bilo super!

Tim: Veliko novega sem se naučil, in sicer kaj je argument, kakšna je naloga govorca, kaj je trk. Všeč mi je bilo, kako sta dve najboljši ekipi debatirali v finalu.

Juta: Imela sem se zelo dobro, saj sem se delno naučila debatirati. Mislila se, da je debatiranje lahko, a sem se motila. Mi je pa debatiranje zelo všeč.

Meta: Delavnice so mi bile zelo všeč. Najbolj zanimivo mi je bilo pisanje argumentov in ko smo na koncu še sami debatirali. Finalna debata je bila zelo zanimiva in napeta.

Anže: Udeležil sem se delavnic, ki jih je vodil Nejc. Bil je zelo prijazen in naučil nas je splošne stvari o debatiranju. Dan je bil zanimiv in zabaven. Pridem še kdaj. Mogoče bom naslednjič že jaz debatiral.

Tijan: Bilo je zelo zanimivo in zabavno. Veliko sem se naučil. Najbolj všeč mi je bila finalna tekma.

Liza: Na delavnicah je bilo malo dolgočasno, a ko smo debatirali, je bilo zelo zabavno.

Zoja: Všeč mi je bilo, ko smo sami debatirali. Spoznala sem dve novi prijateljici, s katerima se zdaj večkrat slišim po telefonu.           

Metka Jerman, mentorica debatnega kluba

[/et_pb_toggle][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost