Kulturni dan tretješolcev – pot kulturne dediščine

V torek, 24. 10. 2018, smo učenci 3. razredov izvedli kulturni dan: Pot kulturne dediščine. Na našem raziskovanju po domačem kraju in spoznavanju zibelke slovenstva so se nam pridružili učenci 3. razreda dvojezične šole iz Bistrice v Rožu v Avstriji. Skupno kar 63 učencev z učiteljicami smo se po malici v učilnici na prostem odpravili najprej peš v Čopovo rojstno hišo, kjer smo si ogledali nov film o naši lepi Kašariji in njenih veljakih, razstavo o Ajdni in Čopovo sobo.
Na dvorišču sta nas po končanem ogledu čakala lojtrnika z dvovpregama in nas na lep sončen dan peljala v Prešernovo rojstno hišo, kjer nam je g. Dolžan na zanimiv in humoren način predstavil življenje v Prešernovem času. In tako kot se spodobi za potovanja v tistih časih, se nam je po vožnji s konji še kako prileglo dobro kosilo. Učenci iz Avstrije so kljub nekaj težavam z jezikom lahko na drugačen način spoznali naš kraj, s sovrstniki na sončni strani Karavank pa navezali stike, katere bomo nadgrajevali spomladi, ko jih bomo obiskali v Avstriji.
Najlepše se zahvaljujemo Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica, ki nam je omogočil brezplačen ogled filma in obiske hiš.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost