Utrinki iz dejavnosti

Šola v naravi v Seči: 3. dan, 1. 2. 2023
Tretji dan šole v naravi je skupina, ki raziskuje gospodarski pomen morja raziskovala Sečoveljske soline iz gospodarskega vidika (turizem, Spa Lepa Vida, pomen in prodaja soli…), naravovarstvena in fotografska skupina sta dan preživeli v Strunjanu. Spodaj si lahko pogledate fantastične fotografije, ki jih je posnela fotografska skupina. Športno matematična skupina se je s kolesom odpravila do izliva Dragonje, najdaljše reke, ki v celoti teče v Sloveniji, ustvarili so zanimiv video. Uživamo na naši obali in se spotoma še veliko naučimo. Pošiljamo vam morske pozdrave!

Šola v naravi v Seči: 2. dan, 31. 1. 2023
Danes sta naravovarstvena in fotografska skupina med drugim raziskovali Sečovljske soline, gospodarska Portorož in Piran, športno matematična skupina pa je veslala do Sečovljskih solin. Popoldan smo plezali, telovadili v športnem parku in si privoščili slastni sladoled v Portorožu. Skratka uživamo v čudovitem vremenu in na morskem zraku. 

Četrti debatni turnir, 21. januarja 2023

V soboto, 21. 1. 2023, smo se jaz in 5 drugih debaterjev udeležili debatnega turnirja v Pesnici blizu Maribora. Ekipo Sončni Stol smo sestavljale Liza Babič, Nina Kramar in Mojca Možina, ekipo Zeleni drevesni mah pa Anže Klinar, Gašper Korošec in Timotej Martinčič.

Tja nas je peljal hišnik Janez skupaj z našo mentorico go. Metko Jerman.

Turnir se je ob 9.00 začel z uradno predstavitvijo, kasneje pa smo že debatirali na že prej znano debatno trditev: Volilno pravico bi morali na lokalnih volitvah znižati na 16 let. Vsi smo se zelo zabavali in uživali. Prvi krog smo zmagali, tako ekipa Zeleni drevesni mah kot naša ekipa Sončni Stol. Naslednji debatni krog je zmagala le ekipa Zeleni drevesni mah, a to nam seveda ni pokvarilo razpoloženja, saj je bilo na vrsti kosilo.

Ob 14.30 pa se je začel še 3. debatni krog. Eno uro smo se pripravljali na zagovarjanje debatne trditve: Otroci, mlajši od 14. let, ne bi smeli uporabljati družbenih omrežij. Žal smo zadnji krog zgubili oboji, a se nismo preveč sekirali, saj smo se iz napak, ki smo jih delali, nekaj naučili…. Na koncu je bila na vrsti finalna debata in podelitev nagrad. Ekipa zeleni drevesni mah je med 25 ekipami zasedla 11. mesto, naša pa 18. mesto. Čeprav rezultati niso bili najboljši, smo se na poti nazaj vseeno ustavili še na Trojanah in se obložili s krofi. Potem pa se vsi utrujeni in polni novih izkušenj odpravili naravnost domov.

Liza Babič, 7. a

Zahvala zbiranja sredstev za zavetišče v Horjulu

Spoštovani starši, skrbniki in skrbnice, 

akcija zbiranja potrebščin za Zavetišče Horjul je uspešno končana. V imenu kolektiva in lastnem imenu, se vsem sodelojočim prisrčno zahvaljujem. Na obraz oskrbnika za zapuščene živali g. Jurija Juhanta,smo narisali velik nasmeh.

Vse dobro vam želim. Sana Bečić, šolska svetovalna delavka

Tretji debatni turnir na OŠ Žirovnica

  Na OŠ Žirovnica smo 3. decembra gostili 90 debaterjev in njihovih mentorjev iz 10 osnovnih šol iz vse Slovenije.

  Ta turnir je bil impromptu, kar pomeni, da debaterji niso debatirali na pripravljeno debatno trditev, pač pa so za vsak debatni krog dobili novo in so se nanjo pripravljali eno uro.

  V prvem krogu so debatirali na trditev: Šolska prehrana bi morala vsebovati meso in mesne izdelke največ dvakrat na teden.

  V drugem krogu na trditev: Ta zbor verjame, da bi se vsi morali redno ukvarjati z vsaj enim športom.

  V tretjem krogu na trditev: Nehajmo kupovati izdelke velikih onesnaževalcev (kokakola, pepsi, nestle …).

  Iz naše šole se je turnirja udeležilo 6 debaterjev. V ekipi Sončni Stol so bile Liza Babič, Nina Kramar in Mojca Možina, v ekipi Zeleni drevesni mah pa Tim Crnović, Gašper Korošec in Timotej Martinčič. Liza in Tim sta debatirala prvič in sta bila odlična, tako kot tudi ostali naši debaterji.

  Osem bodočih debaterjev se je poskusilo v vlogi časomerilcev, dve naši bivši debaterki, Neža Babič in Izabela Letonja, pa sta debate sodili.

  Turnir je bil uspešen tako po organizacijski plati kot po uspehih naših debaterjev in vsi smo veseli, da smo bili del tega dogajanja.

  Izjave naših udeležencev

  Gašper: Meni se je v soboto zdelo zelo zabavno in zanimivo. Mislim, da nam je šlo dobro in da smo dobili še več izkušenj. Zanimivo je bilo sploh zato, ker je naša šola gostila turnir in ker je prišlo veliko ekip.

  Liza: Ko sem začela debatirati, sem kot vsak začetnik poslušala teoretični del in se mi je vse skupaj zdelo zapleteno in dolgočasno. A ko se v debati preizkusiš sam, je vse skupaj naenkrat zelo jasno in izjemno zabavno. Od turnirja mi bo ostalo veliko spominov na dogodke, ki jih nočem pozabiti, saj smo se z ekipo imeli res super.

  Tijan: Meni je bilo osebno zelo všeč, saj sem se zelo zabaval. Prvič sem bil časomerilec in mislim, da mi je šlo kar dobro. Zelo sem bil vesel, da smo bili v Žirovnici in sem bil domačin. Upam, da bo še kdaj turnir na naši šoli in da bom takrat debatiral.

  Tim: Bil sem zelo vesel, da sem se lahko udeležil prvega debatnega turnirja. Bilo je noro, občutek je bil neverjeten. Na začetku me je bilo malo strah, ampak ko sem začel debatirati, je strah odšel in užival sem v debati. Upam, da bom še kdaj debatiral s Timotejem in Gašperjem.

  Metka Jerman, mentorica debatnega kluba

  Koledar dogodkov

  februar 2023
  PTSČPSN
     1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28      
  « Jan   Mar »

  nadomescanja

  Dostopnost