MEDNARODNI PROJEKT FIT SLOVENIJA

fitFIT Slovenija je mednarodni projekt, katerega glavni cilje je spodbuditi otroke in mladostnike k gibalnim/športnim dejavnostim; učitelje pa s strokovnimi predavanji in praktičnimi delavnicami opremiti z metodami in pristopi, s katerimi lahko gibanju na široko odprejo vrata v svoje igralnice in učilnice – neodvisno od starosti otrok in predmetnega področja, ki ga poučujejo.

Dejavnosti, ki smo jih na tem področju izvajali v šolskem letu 2014/15, smo zajeli v video posnetku, ki smo ga predstavili na zaključni konferenci projekta. Tam smo za naše delo prejeli tudi certifikat in naziv FIT šola.

Certifikat projekta in zastava na drugo leto sodelovanja v projektu obiskovalce opozarjata na šolskem stopnišču.

fit2 fit3

V okviru projekta bomo na šoli in v vrtcu izvajali celo paleto dejavnosti – nekatere bodo potekale preko celotnega šolskega leta, druge pa bodo enkratni dogodki oz. akcije namenjene spodbujanju gibalno aktivnega življenjskega sloga.

Preko celotnega šolskega leta bomo tako na šoli kot tudi v vrtcu:

 • spodbujali uživanje vode tekom celotnega vzgojno – izobraževalnega procesa;
 • uporabljali pristope in metode FIT pedagogike;
 • organizirali FIT gibalne odmore (šola) in FIT aktivno igrišče (vrtec);
 • vključevali FIT gibalne minute v učni/vzgojni proces;
 • izvajali FIT jutranje športanje;
 • se podajali na FIT aktivne sprehode in
 • telovadili na FIT vadbenih urah.

Strokovni delavci šole in vrtca bomo z različnimi akcijami, delavnicami in drugimi dejavnostmi obeležili:

 • EVROPSKI DAN BREZ AVTOMOBILA v okviru evropskega tedna mobilnosti (22. september);
 • SVETOVNI DAN HOJE – FIT hoja za zdravje (15. oktober);
 • FIT DAN BREZ MULTIMEDIJE (21. januar);
 • SVETOVNI DAN ZDRAVJA: FIT HOJA ZA ZDRAVJE (7. april) in
 • SVETOVNI DAN GIBANJA – »Tek podnebne solidarnosti« (9. maj).

Na dogajanje v okviru projekta bo obiskovalce šole opozarjala oglasna deska projekta in prispevki na spletni strani šole.

Spodnjo sliko smo predlagali, kot naslovno sliko, ki bi nas opozarjala na omenjeni projekt.

fit1

FIT plesna prireditev

V četrtek, 1. 6. 2017, je v Dvorani pod Stolom potekala plesna prireditev Pesmi in FIT plesi ljudstev sveta. Pod vodstvom gospe Barbare Konda in ob glasbeni spremljavi pevke Nuše Derenda ter ob sodelovanju pevskega zbora naše šole so z različnimi plesi nastopili otroci vrtca ter učenke in učenci razredne stopnje. Ustvarili so prijetno vzdušje in navdušili občinstvo. Hvala vsem nastopajočim. Nekaj utrinkov s prireditve pa si lahko ogledate v spodnjih fotografijah.

Snemanje oddaje Infodrom

V torek, 3.1.2017, so na naši šoli snemali oddajo Infodrom. Posneli so kako na šoli poteka učenje s pomočjo gibanja, ki ga v šoli uvajamo s pomočjo mednarodnega projekta Fit4kid.

Takole so zapisali:

Svoje novoletne zaobljube o učenju boste lahko uresničili kar takoj, saj je pred vami ciljna ravnina do konca prvega ocenjevalnega obdobja. Pisali boste še nekaj testov in bili vprašani pri predmetih, kjer vam še manjkajo ocene, to pa pomeni še nekaj učenja in zbranosti. Dober recept imajo učenci iz OŠ Žirovnica, ki so vključeni v mednarodni projekt Fit4kid.

Prvo leto projekta Fit4Kid

S šolskim letom 2015/16 smo v našem zavodu, Osnovni šoli in vrtcu Žirovnica, prvič aktivno vstopili v Mednarodni projekt Fit SlovenijaTM. Glavni namen našega sodelovanja je bil v učencih zbuditi vse bolj uspavano naravno potrebo po gibanju, jih spodbuditi k aktivnejšemu sodelovanju pri učnih urah in s tem dvigniti raven motivacije in odgovornosti za lastno znanje ter seveda boljše učne dosežke. To smo se namenili doseči z načrtnim uvajanjem didaktičnih metod FIT pedagogike v vzgojni in pedagoški proces ter izvajanjem različnih FIT aktivnosti preko celotnega šolskega leta. Obenem pa je bil naš cilj s skupnim projektom, izobraževanjem in načrtovanjem dela tesneje povezati delo strokovnih delavk vrtca in osnovne šole.

Svetovni dan zdravja

7. april je svetovni dan zdravja, ki je bil letos posvečen preprečevanju sladkorne bolezni. Zato so na naši šoli v prejšnjem tednu potekale razne dejavnosti za spodbujanje zdrave prehrane in gibanja, ki sta zelo pomembna dejavnika v boju proti sladkorni bolezni. Učenci so se v šolo odpravili peš, za zdravo malico z različnimi namazi pa so poskrbeli v šolski kuhinji. Nekaj dejavnosti je pripravilo tudi društvo za trajnostni razvoj Sobivanje. Učenci razredne stopnje so se na igrišču pred šolo pomerili v različnih spretnostih – igrali so med dvema ognjema, nogomet in tekmovali na spretnostnem poligonu. V učilnici na prostem in njeni okolici so učenci posejali nove rastline, za katere bodo tudi skrbeli. Po končanem delu so nas čakali zdravi prigrizki in pijača. Učenci so bili soglasni, da bi tako poseben dan morali večkrat ponoviti.

 

Koledar dogodkov

februar 2023
PTSČPSN
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28      
« Jan   Mar »

nadomescanja

Dostopnost