Sprememba Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku

Spoštovani starši,

Od 19. 1. 2022 velja sprememba Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 8/22), iz katere izhaja, da se učenca, ki je bil v visoko tveganem stiku s povzročiteljem COVID-19, ne napoti oziroma se mu ne odredi ukrep karantene na domu, pod pogojem, da je šlo za visoko tvegan stik s povzročiteljem COVID-19 v času udeležbe pri izvajanju vzgojno-izobraževalne dejavnosti v vzgojno-izobraževalnem zavodu in v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika s povzročiteljem COVID-19 v vzgojno-izobraževalnem zavodu vsakodnevno opravi presejalno testiranje s testom HAG za samotestiranje, razen če je v posameznem oddelku potrjena okužba pri več kot 30  % učencev.

Do zdaj je namreč veljala ureditev, da je v primeru visoko tveganega stika s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 v šolskih prostorih v karanteno šel celoten oddelek, zdaj pa preostali učenci iz oddelka ne bodo šli v karanteno, ampak bodo lahko še naprej obiskovali pouk, pod pogojem, da se bodo sedem dni redno samotestirali v šoli. 

V primeru visoko tveganega stika v procesu izobraževanja se v skladu z zadnjo spremembo Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, št. 8/22) ne bo treba samotestirati samo tistim, ki:

–  so preboleli covid-19 in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo več kot 10 in manj kot 45 dni,

–  so preboleli covid-19 in bili ustrezno cepljeni,

–  predložijo dokazilo o negativnem rezultatu testa HAG, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa. 

Lep pozdrav,

Gregor Pungaršek

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost