Nekoč in danes

Ob koncu leta smo v Osnovni šoli Žirovnica povezovali dogodke iz preteklosti s sedanjimi in naše delo 30. novembra sklenili s prireditvami, ki smo jim dali skupno ime Nekoč in danes. Pripravili smo razstavo ob 60-letnici šole, božično-novoletni sejem in dobrodelni koncert.

Šola v Zabreznici je letos praznovala 60 let. Tretjega avgusta leta 1958 so se namreč odprla vrata novozgrajene šole na mestu, kjer stoji danes. Skupina učiteljev je zato pridno zbirala gradivo, poizvedovala pri starejših sodelavkah, učenci z mentorico Meto Čuk so iskali podatke v arhivu – vse z namenom, da pripravijo razstavo o šoli v Zabreznici. V zgornjem hodniku so na ogled postavili 150 fotografij in nekatere predmete, ki prikazujejo, kako je šola v šestih desetletjih spreminjala svojo podobo, kako je pouk potekal nekoč in kako danes, kako je bilo v času pionirk in pionirjev, … Poleg razstave, ki bo na ogled do konca januarja, so ob tej priložnosti predstavili tudi stenska panoja, ki bosta na ogled stalno, na njih pa je prikazan razvoj šolstva v Žirovnici.

Otvoritev razstave sta vodili Klara Selan Papler in Jana Žagar. Nastopile so mlade recitatorke (Špela Fliser, Inja Arnšek, Liza Babič, Zara Jalen, Tia Ipavec, Iza Pirih, Nika Slak, Zala Bernetič, Eva Grumerec, Ita in Ina Zorc, Aelita Ana Kovač, Eva Sterle) ter Urban Sedlar in Eva Kramar, učenca Glasbene šole Jesenice. Številnim obiskovalcem sta spregovorila ravnateljica Erika Melihen in župan Leopold Pogačar, razstavo je predstavila Polona Kus.

Otvoritvi razstave je sledil slavnostni koncert pevskih zborov šole in vrtca, glasbenikov in plesalcev. Prireditev so prisrčno popestrili otroci iz vrtca s plesi in recitacijami pesmi, ki se jih iz svoje mladosti lahko spominjajo tudi njihovi straši. Za nastop sta jih pripravili mentorici Majda Gasser in Anita Kastelic, zborovodkinja Maša Hribernik pa je na oder pripeljala vrtčevski pevski zbor, ki je še posebej navdušil s Trzinko. Srce vsakoletnega šolskega koncerta ob koncu leta je učiteljica glasbe, Slavica Magdič, ki na šoli vodi otroški in mladinski pevski zbor. Njeni pevci so med drugim zapeli ob spremljavi Godbe Gorje z dirigentom Klemenom Repetom. Poleg gorjanske godbe so bili gostje večera še godalni kvartet Glasbene šole Jesenice z mentorico Natalijo Šimunović in pevec, nekdanji učenec žirovniške šole, Aleksander Mežek. Svojo točko so pripravile tudi mlade plesalke Plesne šole Bolero pod vodstvom Naje Puhar, prireditev sta v celoto povezali voditeljici, članici šolske gledališke skupine Maša Mahkovec in Liza Zalokar. Tudi na koncertu sta pozdravne besede obiskovalcem in nastopajočim namenila tako ravnateljica kot župan.

Razstavo in koncert je spremljal tradicionalni božično-novoletni sejem izdelkov, ki so jih izdelali oz. prispevali učenci, njihovi starši in učitelji. Izkupiček prostovoljnih prispevkov je bil kot vselej namenjen šolskemu skladu. Vsem, ki ste pripravili ali podarili izdelke za sejem, se iz srca zahvaljujemo. Z vašo pomočjo smo zbrali kar 2.642 evrov. Sredstva bodo namenjena predvsem za sofinanciranje šole v naravi, nakup učnih pripomočkov za zvišanje standarda pouka ali za dodatne dejavnosti na šoli.

Hvala vsem nastopajočim in njihovim mentorjem za lep večer, ki nam bo še dolgo ostal v prijetnem spominu. Prav tako hvala tudi vsem obiskovalcem, ki ste prišli in podprli mlade nadarjene pevce, glasbenike in plesalce. Posebna pohvala pa gre skupini učiteljic in učencev, ki so pod idejnim vodstvom Mete Čuk poskrbeli za izjemno okrasitev šole in dvorane ne samo za šolske prireditve, temveč tudi za koncert in proslavo v organizaciji Občine Žirovnica. Okrasitev so v prazničnih dneh opazili in pohvalili mnogi obiskovalci.

Letošnje leto je leto jubilejev, saj je šola praznovala 60 let, Občina Žirovnica praznuje 20 let, Aleksander Mežek pa 70 let. Vsem in vsakemu posebej želimo, da se skupaj spominjamo preteklosti, predvsem pa skupaj gradimo še boljšo prihodnost.

Lidija Skoporec Knafelj

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost