Basni, bajke in še kaj

KAKO JE ZAJEC UGNAL LISICO

Nekega dne je zajec prišel po poti, a tam ga je čakala lisica. In lisica govori;« Kam pa greš ti, zajček ti?« In ji zajček odgovori;« Grem hitro jaz domov, preden se jager odpravi na lov.« A lisica ga zagrabi in skoraj že zadavi, ko ji zajček reče;« Čuj lisica, je bilo včeraj dobro z lisjakom na zabavi?« Medtem ko lisica premišljuje, ga spusti in zajček se je že v gmajno skril.

Meta Mekina, 7. a

 

POLŽ IN LISICA

Polž je nekega dne, ko je hodil po gozdu, zagledalo lisico. Lisica se je bahala s prijatelji in se norčevala iz polža, ker ni imel prijateljev. Čez nekaj časa je zajec videl, kakšnega srca je ta lisica. Zajec in vsi ostali so se odločili, da ne bodo prijatelji z lisico, saj je nesramna.

Na koncu je polž imel vse prijatelje, lisica pa je ostala osamljena.

David Bernik, 7. a

 
BUDILKA

 V 18. stoletju je živela deklica, po imenu Maja. Zelo pogosto je zamujala v šolo, zato jo je učiteljica vsak sedmi dan poslala v kot. Ker se Maja ni mogla privaditi, da bi prihajala pravočasno, se je nekega dne usedla pod lipo in premišljevala, kaj bi naredila. Naenkrat je mimo pripeljal vlak, ki je zahupal in peljal mimo. Naslednji dan je vlak pripeljal ob istem času, ko je bilo sonce najvišje na nebu. Vendar vlak ni le zahupal in odpeljal, ampak je iz njega stopila lepa deklica. Dala ji je čudno napravo in ji naročila, naj nanjo nariše toliko številk, kolikokrat bo vlak zahupal. Zahupal je 12-krat in deklica je narisala številke do 12. Naslednji dan je deklica – vila prinesla zvonček in in Maja je s pomočjo vile izumila budilko. Tako deklica nikoli več ni zamudila v šolo.

Vida Žemlja, 7. A

ČAROBNA JUHA ZA KRALJA MATJAŽA                 

RECEPT: Za recept morate dokazati pravo ljubezen do kralja Matjaža: Da skuhate juho, morate čakati celo leto. Začnete spomladi in naberite marjetice, potem se morate med poletje odpraviti na morje in zajeti skodelico slane vode. Ko pride jesen, narežite veliko oranžno bučo in nato, ko pride zima, zagrabite pest snega in ga stalite. Vse sestavine zmešajte in na zadnji dan starega leta, ko se odpre votlina pod Peco, prinesite kralju Matjažu juho in speči kralj se bo prebudil.

OPOZORILO!!:  PRIMERNO SAMO ZA SPEČEGA KRALJA!

Jana Žagar, 7. A

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost