[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_toggle title=”Dvodnevna ekskurzija v Toskano ” _builder_version=”4.14.7″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]

Po dveh letih zatišja in pandemije smo se končno odpravili na ekskurzijo v tujino. Vsi učenci smo se tega zelo veselili.

Naše popotovanje v Italijo se je začelo v petek, 22. 4. 2022, ob štirih zjutraj, ko je avtobus odpeljal izpred šole. Vsi smo bili zelo zaspani, a vseeno v pričakovanju dveh čudovitih dni spoznavanja osrednje Italije – Toskane. Z avtobusom smo se vozili dolgih šest ur, vmes smo se dvakrat ustavili na postajališču in pojedli malico. Po drugem postanku smo se še nekaj časa vozili do glavnega mesta Toskane, Firenc. Vozili smo se po Padski nižini in občudovali naravna bogastva, med drugim reko Pad, riževa polja in prostrana polja pšenice. V predmestju Firenc se je avtobus ustavil in pot smo nadaljevali s tramvajem. Po dolgih dvanajstih postajah smo prispeli v center mesta. Najprej smo si ogledali glavni trg s krstilnico, katedralo s čudovitim rdeče-roza marmorjem, Giottov zvonik, reko Arno, Ponte Vecchio (stari most), Davidov kip in muzej Ufizzi, v katerega nismo mogli, smo ga pa videli od zunaj. Vsi smo se najbolj veselili prostega časa. V skupinah smo se sprehajali po stranskih ulicah glavnega trga in si privoščili dobro italijansko kosilo. Po kosilu so šli nekateri v trgovine, na vrtiljak, na stojnice po spominke ali pa si še bolj podrobno ogledali osrednji del mesta. Po odlično preživetem prostem času smo se dobili pred krstilnico in se odpravili na postajo za tramvaj ter se odpeljali do avtobusa.

Pot smo nadaljevali do malega srednjeveškega mesteca San Gimignana, kjer smo si privoščili najboljši sladoled na svetu v vseh možnih barvah in okusih. To mesto je znano po stolpih, zato se imenuje tudi srednjeveški Manhattan. Tukaj smo si ogledali znamenitosti, ulice, kupili kakšno malenkost in šli nazaj do avtobusa in se odpeljali v hotel Semifonte. Dobili smo ključe sob in se razpakirali. Do osme ure smo se družili in si vzeli nekaj časa za počitek. Ob osmih smo pojedli večerjo in šli spat. Zjutraj smo zgodaj vstali in šli na zajtrk. Po zajtrku smo se odpravili na pot do mesta Siena, večnega tekmeca Firenc. V Sieni smo si ogledali ulice in glavni trg. Gospa Vanja nam je povedala še nekaj zanimivosti o slavnem konjskem tekmovanju Palio, ki poteka vsako leto 2. 7. in 15. 8. V Sieni je sedemnajst mestnih skupnosti in deset mestnih skupnosti lahko vsako leto dvakrat tekmuje na konjskih dirkah. Po ogledu mesta smo šli na avtobus. Po dobri uri vožnje po prelepi pokrajini toskanskih gričev, cipres in dvorcev smo prispeli v malo mestece Vinci, kjer se je rodil Leonardo iz Vincija. Bil je slikar, arhitekt, kipar, izumitelj, poznavalec človeškega telesa in še veliko več. Ogledali smo si njegov muzej, kjer so bili razstavljeni vsi njegovi večji izumi in iznajdbe. Mislili smo, da bo v muzeju razstavljena tudi njegova slavna umetnina Mona Lisa, a je ni bilo. Po ogledu muzeja smo imeli še nekaj prostega časa za nakup hrane in pijače. Končno smo se odpravili na avtobus in po dolgih urah in dveh postankih prispeli pred šolo, vsi z zelo lepimi spomini na ekskurzijo v Toskano.

Naučili smo se veliko novega o italijanski prehrani, pokrajini, ljudeh in znamenitostih. Upamo, da se naslednje leto odpravimo v Pariz, kjer si bomo lahko ogledali slavno sliko Mona Liso.

Iza Pirih, Zoja Kastelic, Ajda Donoša, Neja Noč in Nika Slak, 7. b

 

[/et_pb_toggle][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost