Samotestiranje učencev od 17. 11. 2021 dalje

Spoštovani starši.

Ni nam lahko. Ne otrokom, ne staršem, ne učiteljem in ne ravnateljem. Na vas se obračamo s prošnjo po sodelovanju z namenom, da učencem v šoli zagotovimo zdrav in varen šolski prostor, predvsem pa, da otrokom zagotovimo izobraževanje v šoli.

Kot ste bili že obveščeni skladno z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, št. 174/21 in 177/21) v sredo, 17. 11. na šolah začenjamo z obveznim samotestiranjem s HAG testi učencev od 1. do 9. razreda.


ČAS IZVAJANJA:

Izvajali ga bomo v ponedeljek, sredo in petek 1. šolsko uro, oziroma, ko učenci pridejo v šolo.
Vsak učenec, ki je v času rednega testiranja odsoten, torej je manjkal celo uro ali več, je dolžan na to opozoriti takoj, ko pride v šolo in se samotestira svojo prvo uro prisotnosti v šoli. Učitelj zabeleži opravljeno samotestiranje.


PRINAŠANJE TESTOV:

Učenci test prinesejo od doma (15 testov na mesec prevzamete v lekarnah ob predložitvi zdravstvene kartice). V primeru, da ga pozabijo, ga dobijo v šoli. Šola mora teste kupovati, zato jih bomo v takem primeru zaračunali (okvirna cena enega testa je 2 €).


SOGLASJE K IZVAJANJU SAMOTESTIRANJA S TESTI HAG:

Učenci so danes (v ponedeljek, 15. 11.), pri razrednikih dobili izjavo, kjer starši s podpisom izrazite:

  • ali se strinjate, da vaš otrok opravlja samotestiranje s testi HAG v šolskih prostorih,
  • oz. glede na okrožnico, da vaš otrok izpolnjuje pogoj prebolevnosti ali cepljenja ter da se mu posledično NI POTREBNO SAMOTESTIRATI V ŠOLSKIH PROSTORIH.

Podpisano izjavo morajo učenci nujno prinesti v šolo do srede, 17. 11. (bolje že prej), ko se začne samotestiranje. Če izjave otroci ne prinesejo, vas bomo kontaktirali, da se izjasnite o svoji odločitvi.

NOŠENJE MASK:

Od 8. 11. so maske obvezne za vse učence od 1. do 9. razreda v vseh šolskih prostorih. Glede na zadnjo okrožnico maske niso obvezne le za otroke z oslabljenim imunskim sistemom in nekaterimi drugimi podobnimi boleznimi. Take primere obravnava zdravnik, šoli pa se predloži ustrezno mnenje.

PRIMER POZITIVNEGA TESTA:

V primeru pozitivnega testa vas bomo nemudoma kontaktirali. Če je otrok še na razredni stopnji, vas bomo prosili, da ga pridete iskat v šolo (čakal vas bo v izolacijski sobi skupaj s strokovnim delavcem). Če je otrok starejši, vas bomo obvestili preko telefona in zaprosili, da otrok sam odide domov (če ta možnost obstaja). Prosimo, da je v teh dneh na telefonu dosegljiv vsaj eden od staršev, saj je prav za otroka najtežje, da starša predolgo čaka v šoli.

IZOBRAŽEVANJE NA DALJAVO:

Za učence, katerih starši bodo v soglasju k izvajanju samotestiranja izrazili, da se ne strinjajo s samotestiranjem s HAG v šoli, bomo omogočili izobraževanje na daljavo. “Dvojni pouk v resnici ni mogoč, saj se učitelja ne da razpoloviti, je jasno stališče slovenskih ravnateljev. Pouka v šoli se za posameznike, ki se bodo šolali na daljavo, ne bo dalo v celoti nadomestiti.

Prosimo vas, da se z otrokom pogovorite o tem, kako samotestiranje poteka, pri čemer vam je lahko v pomoč video na naslednji povezavi:

in navodila, ki so jih pripravili na NIJZ:

https://www.nijz.si/sl/samotestiranje#prikaz-samotestiranja-%28infografika%29 .

Priporočamo, da otrok samotestiranje ob vaši prisotnosti izvede sam, saj ga bo sam izvedel tudi v šoli. Poskrbeli bomo za vse higienske ukrepe in ustrezno hrambo uporabljenih testov.

Verjamemo, da razumete nastalo situacijo in nas boste podprli in nam zaupali. Kljub težkim razmeram si zaposleni na šolah želimo, da bi pouk še naprej potekal v šoli v varnem in spodbudnem učnem okolju. To nam bo uspelo le z vašo podporo.

Z lepimi pozdravi.

Gregor Pungaršek, v. d. ravnatelja

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost