Današnje prismode – razmišljanje

Kdo so prismode in kaj počnejo? Kakšni so njihovi cilji? Ali princi iz sanj obstajajo? Vse to so vprašanja, na katera nameravam v nadaljevanju odgovoriti … Za začetek pa naj povem, da prismode absolutno obstajajo in da gre za izključno osebe ženskega spola.

Vsi poznamo pravljice, v katerih princeske najdejo svojega princa iz sanj in potem skupaj živita srečno do konca svojih dni. Pravljičnih junakov nikoli ne očara notranja lepota, ampak vedno zunanjost. Pravljice, o katerih sem govorila, niso resnične. V njihovo resničnost so prepričane edinole prismode.

Bogastvo posameznika danes temelji na materialnem bogastvu ali z drugimi besedami: denar je sveta vladar. Zame so prismode ženske, ki sanjajo o bogatem partnerju in življenju brez dela. »Bogatega partnerja« pa lahko pritegnejo samo z neizmerno zunanjo lepoto. Ampak kaj lepota sploh je? Ljudje smo ustvarili merila, ki določajo, ali je nekdo lep ali ne. Ta merila niso resnična. Vsak je lep na svoj edinstven način in ne tako, da je kopija nekoga drugega, ki ga je svet označil za lepega. Ženske, ki tega ne razumejo, so prismode in za to, da bi postale »lepe«, plačujejo velike količine denarja.

Tipičen primer prismode je Američanka slovenskega rodu Melania Trump. Da bi sledila smernicam lepote, ki jih zastavljajo supermodeli, je velike vsote denarja namenila plastičnim kirurgom. Danes je žena ameriškega predsednika Donalda Trumpa in svoje življenje uživa v Beli hiši. S tem je najverjetneje dosegla svoj cilj in mogoče celo živi svoje sanje. Nikakor pa ni našla svojega princa iz sanj. Zakaj? Princi iz sanj nastopajo v pravljicah, resnično življenje pa jih ne pozna. Vsaka ljubezen oz. razmerje ima tudi temne plati, kot je zapisano v eni najboljših knjig, kar sem jih kdaj prebrala: »Kako bi brez bolečine sploh poznali radost?« (John Green, Krive so zvezde). Lahko, da obstaja prava ljubezen, princev iz sanj pa na tem svetu ne boste našli. Vendar je to že druga tema …

Žal mi je za vse prismode, ki dandanes živijo na tem svetu, ker srečo iščejo v denarju in ne v ljubezni, namesto dela iščejo nedelo, precenjujejo zunanjost in zaničujejo osebnost. Poleg vsega tega pa zaradi slabe samopodobe želijo biti nekdo drug – »lepa« ženska z naslovnice revije.

Neža Babič, 9. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost