Zadnji – državni debatni turnir 24. 3. 2018

Knedli (Nika Valentar, Lara Repe, jaz – Tjaša Dolar) in Balonarji (Neža Jan, Neža Babič, Izabela Letonja) smo se udeležile še zadnjega debatnega turnirja v letošnjem letu. Za ekipo Knedli je bil to zadnji osnovnošolski debatni turnir.

Zadnji – državni debatni turnir je potekal 24. 3. v Domžalah. Debatirali smo na debatno trditev: Podpiramo prepoved uporabe plastičnih vrečk. Za tiste, ki ne veste, ti krogi potekajo tako, da si v enem krogu afirmacija in na tej strani podpiraš trditev, v drugem krogu pa si negacija in se ne strinjaš z trditvijo. Po dveh krogih smo odšle na kosilo in si govorile NEsmešne šale, pri katerih se še vseeno zelo nasmejimo. Po spoznavanju novih ljudi in stresanju nesmiselnih šal pa je nastopil še tretji krog, ki je impromptu. To pomeni, da šele tam izvemo trditev in imamo natanko eno uro časa za pripravo. Trditev se je glasila: V času pouka bi uporaba ličil morala biti prepovedana. Sledilo je finale, kjer sta se pomerili dve najboljši ekipi turnirja. Ostali debaterji,  ki nismo prišli v finale, naj bi poslušali in se kaj naučili od dobrih debaterjev, a se večino časa le prerekamo, kdo bo zmagal in kdo bo med najboljšimi debaterji.

Sledila je še razglasitev rezultatov. Ekipa Knedli smo bile sedme, ekipa Balonarji pa desete.

Ko smo se vozili nazaj domov, smo začele razmišljati, kako je debata v zadnjih letih vplivala na nas. Jaz sem dobila več samozavesti pri nastopanju, spoznala sem veliko novih prijateljev, z udeležbo na turnirjih sem se izognila dolgočasnim sobotam, najbolje od vsega pa  je, da ko se doma prerekam s starši in sestrami, vedno zmagam, saj so moji argumenti vedno prepričljivejši od njihovih. Ne le zaradi teh razlogov, ampak še zaradi mnogo drugih, res priporočam, da se čim več učencev udeležuje debatnega krožka, saj jim definitivno ne bo žal. To vam govori dekle, katero je bilo pred skoraj vsakim turnirjem tako strah, da se je komaj premikalo, ampak na koncu dneva je bila vedno hvaležna, da se ukvarja z debato. Vaja dela mojstra in tako sem ravno zaradi debate izgubila strah pred nastopanjem.

Tjaša Dolar, 9. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost