Jesenska ekskurzija za 8. razred

Začelo se je šolsko leto. Drugi teden pouka smo se v petek odpravili na jesensko ekskurzijo v zahodni del Primorske v Idrijo.

Zgodaj zjutraj smo z avtobusom štartali izpred šole. Pobiral nas je tudi po bližnjih vasicah. Učitelji so nam razdelili učne liste in nam na kratko povedali, kaj si bomo ogledali. Vožnja je bila kar dolga, a z zabavo na avtobusu je hitro minila. Naš prvi postanek je bil približno 2 km južno od Idrije. Ogledali smo si Divje jezero. Reka, ki izvira v tem jezeru, se imenuje Jezernica in je najkrajša reka v Sloveniji. Zanimivost tega jezera je človeška ribica. Pot nas je vodila v Idrijo, kjer smo si na gradu Gewerkenegg ogledali Bevkovo sobo, čipke, kamnine, makete in živo srebro, ki so ga izkopavali rudarji v Antonijevem rovu. Po končani predstavitvi smo imeli odmor in čas za malico. Naslednja postaja je bil Antonijev rov, kjer smo si uvodoma ogledali kratek film. Porazdelili smo se v štiri skupine. Nadeli smo si čelade in zaščitna oblačila. Podali smo se v rudnik , kjer mi je bilo zelo zanimivo. Prikazano je bilo delo rudarjev. Na poti skozi rudnik nas je presenetil škrat Perkmandlc, ki je nagajal rudarjem. Ogleda je bilo hitro konec in čakala nas je še zadnja točka ekskurzije. Odpeljali smo se do bolnice Franje. Ime je dobila, ker je v njej delala dr. Franja Bojc Bidovec, zdravnica te ustanove. Bolnišnico sestavlja 14 barak različnih velikosti in namembnosti.

Prijetno utrujeni smo se odpravili do avtobusa in se odpeljali proti domu. Ekskurzija je bila zanimiva, čeprav nismo imeli sreče z vremenom. Kljub vsemu sem videla in slišala veliko novega in vam nekaj malega tudi napisala.

Hana Eržen, 8. razred

 

JESENSKA EKSKURZIJA ZA 8. RAZRED

V petek, 22. 9. 2017, smo se učenci 8. a in 8. b z razredniki in dodatnim spremljevalcem odpravili na jesensko ekskurzijo na Idrijsko. Naša prva postaja je bila Divje jezero. Iz tega jezera se izliva le 55 m dolga reka Jezernica. V jezeru živi človeška ribica.

Na naslednji postaji, gradu Grewekenegg, pa smo spoznali Franceta Bevka (1890-1970), rojenega v Zakojci. Njegova dela so: Čas otroštva, Prekletstvo, Črna grapa, Pastirci, Pestrna … Ogledali smo si tudi znamenite idrijske čipke.

Antonijev rov (rudnik živega srebra) je bila naša predzadnja postaja pred odhodom domov. Ta rudnik je več kot 500 let Evropo oskrboval z živim srebrom, spoznali pa smo tudi škrata po imenu Perkmandlc, ki si je prebivališče uredil v enem izmed rovov.

Zadnja, četrta postaja pa je bila partizanska bolnica Franja, ki je delovala od decembra 1943 pa do konca druge svetovne vojne (tj. pomladi 1945). Bolnišnico je sestavljalo 14 barak, med drugimi baraka z rentgenom, za operacije … Učencem in spremljevalcem je bila ekskurzija všeč, saj smo izvedeli marsikaj novega.

MANCA JAPELJ, 8. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost